Rina Steenkamp - Privacy en technologie
[Wifi-tracking - winkels volgen je voetsporen | Intieme technologie - de slag om ons lichaam en gedrag | Glazen privacy - Knelpuntenonderzoek uitvoering Wet politiegegevens (Wpg) | SMART Privacy]
Een artikel van Joost Schellevis (Tweakers).
Uit de inleiding:
"Tot nu toe kwam de mate waarin winkels hun klanten kunnen volgen [...] nog niet in de buurt van de manier waarop websites dat kunnen. Winkels konden meestal niet zien hoe vaak klanten terugkomen, welk percentage van de mensen die langs de winkelruit lopen daadwerkelijk naar binnen gaat en welk pad ze door de winkel volgen. In de afgelopen jaren is dat opeens wel mogelijk geworden. Winkels die dat willen, kunnen precies zien waar je loopt en hoe lang je stilstaat. Het wordt mogelijk gemaakt door een technologie die sinds de afgelopen anderhalf à twee jaar aan populariteit wint: het tracken van telefoons. Hoe werkt dat, welke grote Nederlandse winkelketen maakt er stilletjes gebruik van en hoe het zit het met de privacy?"
Lees verder:
Zie ook:
Een essay van R.van Est, m.m.v. V.Rerimassie, I. van Keulen en G. Dorren (Rathenau Instituut).
Uit het Voorwoord:
"Enkele voorbeelden: de computer veranderde van desktop naar laptop naar smartphone en staat zo meteen in de vorm van een computerbril op onze neus; via Big Data weet Google eerder dan medische experts dat er een griepepidemie op komst is; en marktonderzoekers vertrouwen meer op emotieherkenningstechnieken om de smaak van consumenten te meten dan op de uitspraken van die consument. We betreden zo een nieuwe fase in de informatiesamenleving, waarin informatietechnologie (IT) intiem van aard wordt. Het Rathenau Instituut spreekt daarom van de intiem-technologische revolutie. Deze technologieën bieden vele nuttige kansen op innovatie, in het bijzonder voor Nederland met zijn sterke elektronica en creatieve industrie, maar ze kunnen ook ongewenste ontwikkelingen met zich meebrengen. Omdat ze mensen vaak rechtstreeks en persoonlijk raken, roepen intieme technieken flink wat maatschappelijke en ethische vragen op. Deze raken vaak aan fundamentele rechten, zoals recht op privacy, verbod op aantasting van de lichamelijke integriteit, recht op een veilige leefomgeving, recht op eigendom, en vrijheid van gedachte en geweten. Dergelijke vragen spelen reeds op korte termijn en verdienen daarom nu al de volle aandacht in het publieke en politieke debat."
Lees verder:
Berichtgeving in de media:
Een rapport van John Smits, Anna Sibma, Josien Roodnat, Niko Struiksma en Roald Schel (WODC).
Uit 'Conclusies en slotbeschouwing':
"De implementatie en naleving van de Wpg kan worden omschreven als een 'worstelende praktijk'. Het is opmerkelijk dat de verschillende betrokken partijen de achterliggende doelstellingen en hoofdlijnen van de wet breed onderschrijven, maar de invulling en toepassing vastloopt in de operationalisering en implementatie. Deels is dat terug te voeren op het in gebreke blijven van de betrokken organisaties, deels op de inhoud van de Wpg. Alhoewel er geen signalen zijn van structurele en systematische schendingen van de informationele privacy en ten gevolge daarvan inbreuken in de persoonlijke levenssfeer, zijn er wel patronen van incidenten en is de politie nog onvoldoende 'in control' als het gaat om politiegegevens. Daar staat tegenover dat de inrichtingseisen die de Wpg stelt aan de betrokken organisaties, deels op gespannen voet staan met een doelmatige en effectieve bedrijfsvoering en uitvoering van (bepaalde) politietaken. De beleidstheorie van de Wpg is met andere woorden ook niet helemaal in balans als het gaat om het realiseren van de twee hoofddoelstellingen."
Lees verder:
Een artikel van Robert Kreuger en Lars Leemeijer.
Uit de Inleiding:
"SMART devices verzamelen een enorme hoeveelheid data waaronder het e-mailadres van de gebruiker, locatiegegevens, contactlijsten, agenda en foto's. Deze gegevens worden gekoppeld aan een uniek ID nummer van het SMART device. [..] In deze paper staat de impact van SMART devices op de persoonlijke levenssfeer centraal. De volgende hoofdvraag wordt in de onderstaande paragrafen beantwoord: Welke privacyrechtelijke normen moeten van toepassing zijn op Apps?"
Lees verder:
Berichtgeving in de media: