Rina Steenkamp - Privacy en technologie
[Daniël had kanker. En nu is hij beroemd. | Onderzoek internetstemmen voor kiezers in het buitenland | Trendrapport 2014-2015 - Technologiekompas voor het onderwijs]
Een whitepaper van Frank Bokern (Weergaloos met Woorden).
Uit het begeleidende blogbericht:
"Met de kreet 'Daniël had kanker. En nu is hij boos' wist mijn zoon Daniël de Rijke half december een enorme mediahype te veroorzaken. Maar daar was het hem niet om te doen. Hij zocht aandacht voor het onderliggende probleem: risicoselectie en uitsluiting. Dus leuk, die aandacht. Maar wat waren de maatschappelijke effecten van de mediahype?"
Lees verder:
Zie ook:
Een rapport van Verdonck Klooster & Associates.
Uit '2.2.4 Opkomst niet significant gestegen, kosten wel':
"Er is door diverse overheden en internationale onderzoeksorganisaties onderzoek gedaan naar het effect van internetstemmen op de opkomst. In geen van deze onderzoeken is een positieve correlatie vastgesteld: internetstemmen leidde niet tot een significant hogere opkomst ten opzichte van de doelgroepen of gebieden waar geen internetstemmen werd aangeboden. Wel zijn de kosten aanzienlijk gestegen, om een tweetal redenen. Allereerst is internetstemmen steeds ingezet als nieuw alternatief naast de bestaande stemmethoden. Ook indien de kosten per stem werden uitgerekend en vergeleken met de bestaande methode van stemmen bleek dat internetstemmen duurder was. In die berekeningen zijn de kosten voor de ontwikkeling en invoering meegenomen. Verondersteld mag worden dat deze kosten een eenmalige karakter hebben, maar in de praktijk blijkt dat dit niet zo te zijn doordat ook bij de tweede, derde en volgende internetstemming nog steeds een projectorganisatie actief is.
Uit '3.3 Internetstemmen kan niet voldoen aan alle waarborgen':
In de risicoanalyse zijn meerdere dreigingsscenario's onderkend die de waarborg van integriteit raken, waaronder de twee dreigingsscenario's 'Niet-kiesgerechtigde brengt stem uit' en 'Manipuleren van de stem of uitslag'. De mate waarin aan de waarborg van integriteit kan worden voldaan hangt primair af van het ontwerp van het internetstemsysteem en de mate waarin dit ontwerp correct is geïmplementeerd. Het is echter onmogelijk om vanuit de overheid de computer van de kiezer te beschermen tegen manipulatie. Deze manipulatie (in een scenario waarbij een aanvaller heimelijk malware heeft weten te installeren op de computer van de kiezer en daarmee de uitgebrachte stem wijzigt) is daarnaast ook bijzonder lastig te detecteren."
Lees verder:
Berichtgeving in de media:
Een rapport van Kennisnet.
Uit '1.2 Socialisatie, ofwel opvoeden tot burgerschap':
"Om hier vrijuit aan te kunnen werken moeten we een hardnekkige mythe ontkrachten. Jongeren zouden als 'digital natives' op de wereld zijn gestapt met alle digitale vaardigheden op zak. Dit is een gevaarlijke misvatting. Vingervlugheid moet niet worden verward met vaardigheid. Het beoordelen van de digitale omgeving, de daarin beschikbare informatie en de invloed van het eigen handelen blijft een vaardigheid waarbij leerlingen alle hulp en steun van hun leraren goed kunnen gebruiken. Leraren op hun beurt worden vaak weggezet als 'digital immigrants', nieuwkomers in de digitale wereld, niet vertrouwd met tweets, like's, DM’s en te kleine toetsenbordjes. Dit is een onterechte aanslag op het zelfvertrouwen van leraren. Hun onderzoeksvaardigheden en beoordelingsvermogen zijn onverminderd relevant, ook – of misschien wel juist – in de wirwar van digitale media en nieuwe communicatiemiddelen."
Lees verder:
Berichtgeving in de media: