Rina Steenkamp - Privacy en technologie
[Hoe groot wordt big data | ECLI:NL:GHDHA:2014:412 | De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens - Over het bewaren en gebruiken van gegevens over telefoon- en internetverkeer ten behoeve van de opsporing]
Een artikel van Bert Bakker (Accountant.nl).
Uit het artikel:
"Op een schaal waar kale assurance links staat en echte verbetermogelijkheden rechts, kunnen accountants door exploratief zoeken naar rechts opschuiven. De Swart: 'Dit is dé kans om te doen wat de maatschappij al zo lang van ons vraagt: niet meer sec vaststellen of de boekhouding volgens de regels is opgesteld, maar ook daarbuiten dingen zien: bedreigingen, risico's, kansen die bestuurders zelf nog niet zagen.'"
Lees verder:
Zie ook:
Uitspraak van het Gerechtshof Den Haag.
Inhoudsindicatie:
"wijziging paspoortwet; (de)centrale opslag vingerafdrukken; inbreuk op privacy; art. 8 EVRM; ontvankelijkheid belangenorganisatie"
Lees verder:
Zie ook:
Een rapport van G. Odinot, D. de Jong, R.J. Bokhorst en C.J. de Poot (WODC).
Uit '7. Slotbeschouwing':
"Mobiele telefonie heeft een enorme vlucht genomen en tegenwoordig hebben veel mensen een smartphone. Dit multifunctionele apparaat, dat ook toegang geeft tot het internet, is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hierdoor is de gedetailleerdheid waarmee een analyse van telefoon- en internetgegevens inzicht kan geven in iemands leven, de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Met behulp van verkeersgegevens is het mogelijk een beeld te schetsen van het sociale netwerk waarin iemand zich beweegt. De opgeslagen locatiegegevens kunnen inzichtelijk maken waar iemand zich bevond op de momenten dat er met het toestel werd gecommuniceerd. Als er gecommuniceerd wordt met een smartphone, is uit de bewaarde gegevens niet alleen af te leiden met wie, hoe lang en vanaf welke locatie er contact is gelegd, maar ook op welke momenten en vanaf welke locaties er contact is gelegd met het internet. Daarmee is de privacygevoeligheid van verkeers- en locatiegegevens in de loop der jaren toegenomen. Het bewaren van deze gegevens kan op twee manieren inbreuk maken op de privacy. Allereerst neemt door het louter opslaan van die gegevens het risico toe dat onbevoegden – zoals hackers – toegang krijgen tot die gegevens. Een tweede en andersoortige inbreuk vindt plaats op het moment dat politie en justitie de beschikking krijgen over bewaarde gegevens in het kader van een onderzoek. In het jaar 2012 zijn 56.825 vorderingen gegevensverstrekking bij de ULI verwerkt. Echter, de wijze van administreren geeft geen inzicht in het feitelijke aantal keren dat er gegevens worden geleverd, het aantal personen waarop deze verzoeken zich richten en het aantal en de aard van de zaken waarbij dit opsporingsmiddel wordt ingezet. Daardoor is het ook moeilijk te achterhalen bij hoeveel personen inbreuk wordt gemaakt op de privacy door de inzet van dit opsporingsmiddel. Daarnaast is het niet bekend hoe vaak de ingediende vorderingen betrekking hebben op gegevens die onder de bewaarplicht vallen. Hiervoor dienen de managementsystemen van de [Unit Landelijke Interceptie] zodanig te worden aangepast dat hierover betrouwbare gegevens kunnen worden gegenereerd."
Lees verder:
Zie ook: