Rina Steenkamp - Privacy en technologie
[Specifieketoestemming.nl - Wie heeft er toegang tot uw medische gegevens? | Jaarverslag 2013 | Big data - hype of trend? | Persoonlijk... of niet? Digitaal... of niet? | Kinderen en online privacy]
Een initiatief van Privacy First en Stichting Bescherming Burgerrechten.
Uit 'Over':
"Een groep – bezorgde – burgers heeft samen met Privacy First en de Stichting Bescherming Burgerrechten het initiatief genomen voor de campagne Specifieke Toestemming. Het doel van deze campagne is patiënten het recht op beschikking over en vertrouwelijkheid van hun medische gegevens te waarborgen. De campagne beoogt ook om bestuurders, zorgverleners en ICT-industrie in de zorgsector aan te sporen om meer verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat de zeggenschapsrechten van patiënten echt gewaarborgd worden."
Lees verder:
Een publicatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Uit '2.3 Weerstand en beveiliging tegen digitale aanvallen':
"De weerstand van veel informatiesystemen en hun gebruikers is ontoereikend en daardoor zijn digitale aanvallen relatief succesvol. Bovendien biedt informatiebeveiliging voornamelijk bescherming tegen bekende aanvallen, maar nauwelijks tegen nieuwe kwetsbaarheden in soft- en hardware die regelmatig ontdekt worden. Aanvallen worden hierdoor niet of pas in een vergevorderd stadium onderkend. Daar komt bij dat veel bedrijven en overheden terughoudend zijn in het melden van een infectie. Zij zijn bang voor imagoschade en claims als gevolg van ontevreden klanten, burgers en/of aandeelhouders. En ze zijn beducht voor vervolginfecties door na-apende hackers en ongefundeerde beschuldigingen tegen vermeende aanvallers. Hierdoor blijven vergelijkbare organisaties verstoken van belangrijke dreigingsinformatie waardoor aanvallen kunnen voortduren en zich uitbreiden."
Lees verder:
Een artikel van A.P. Engelfriet (Tijdschrift voor Internetrecht).
Uit het artikel:
"Big data, wat betekent het juridisch? Je hoeft maar een juridisch tijdschrift of cursusprogramma open te slaan om deze zin aan te treffen. Big data is happening, en we moeten er wat mee als juristen zijnde. Maar is big data nu werkelijk zo uniek?"
Lees verder:
Verslag over 2013 van de Nationale ombudsman.
Uit '1.6 Digitalisering van de overheid':
"Uit ons eigen onderzoek De burger gaat digitaal kwam aanvullende informatie over de digitale dienstverlening. In beginsel blijken veel burgers positief te staan tegenover digitale dienstverlening, waarbij het belangrijk is of de burger zélf voor het digitale kanaal kan kiezen, of erop aangewezen is. Hoewel de verspreiding van internet is toegenomen en bijvoorbeeld internetbankieren en online shoppen brede ingang hebben gevonden in ons land, blijkt dat een belangrijke groep burgers niet mee kan komen. Het opleidingsniveau blijkt daarbij niet alleen doorslaggevend, ook een bepaalde categorie hoger opgeleiden heeft moeite met louter digitale communicatie. Lager opgeleiden zien wel minder vaak voordelen verbonden aan digitale dienstverlening (55%) dan hoger opgeleiden (85%).
De mogelijkheid van persoonlijk contact en eventueel digitale interactie moet bij de verdere uitbreiding van de digitale overheid voldoende ruimte krijgen. Een bijzonder aandachtspunt vormen de steeds hoger wordende sancties bij fouten en onjuistheden, onder andere in de sociale zekerheid en de belastingen. Het is natuurlijk goed als misbruik gestraft wordt, maar de sancties worden volgens het wettelijk systeem zo snel opgelegd en zijn zo zwaar dat dit in de praktijk vaak tot onevenredige sanctionering leidt. Mensen kunnen zich vergissen en dat zou niet meteen als fraude moeten worden aangemerkt. Dit terwijl de meeste mensen te vertrouwen zijn en het aantal aantoonbare misbruiksituaties heel beperkt blijkt te zijn.
Voorts blijkt het vertrouwen in de veiligheid van DigiD laag. Gezien het aantal meldingen van hacks en andere digitale aanvallen op het systeem mag dat geen verwondering wekken. De doelstelling van DigiD was aanvankelijk ook niet hoog gesteld, het ging om een eenvoudige en niet zwaarbeveiligde toegang tot overheidssites. Inmiddels worden die overheidssites met hun portals steeds belangrijker voor het digitaal vastleggen van rechten en plichten van burgers en worden steeds meer gegevens achter DigiD opgeslagen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangekondigd met het programma eID aan een veiliger digitale toegang tot de overheid te werken.
Bij fouten in de systemen blijken de risico’s vooral bij de burger te liggen en is het moeilijk om de instantie te vinden die bevoegd én bereid is om onjuiste gegevens te corrigeren en fouten in de besluitvorming te herstellen. Als al via een callcenter contact gelegd kan worden, dan beschikt de medewerker aldaar vaak over een beperkte hoeveelheid gegevens en bevoegdheden. Bovendien is de dienstverlening rond een levensgebeurtenis en/of een persoon verdeeld over verschillende bestuursorganen. Door deze verkokering kunnen burgers gemakkelijk in een bureaucratisch labyrint terechtkomen."
Lees verder:
Een publicatie van Digibewust en Mijn Kind Online/Kennisnet.
Uit 'Wat van jou is moet van jou blijven':
"'Op Facebook kun je je in een huiskamer met vrienden wanen, terwijl je de reikwijdte van het medium compleet vergeet', zegt televisiejournalist Liesbeth Staats verderop in deze brochure. Hoe leer je kinderen wat die reikwijdte is? En wat het veiligstellen van je online privacy nu precies betekent? Weten wij volwassenen eigenlijk wel wat dat inhoudt?"
Lees verder: