Rina Steenkamp - Privacy en technologie
[ECLI:NL:RBMNE:2014:1940 | ECLI:NL:RBNNE:2014:2018 | 'Als het LSP in deze vorm doorgaat, bestaat het beroepsgeheim niet meer']
Uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.
Inhoudsindicatie:
"De voorzieningenrechter in Lelystad heeft bepaald dat RTL de aflevering van het programma 'Project P' over de scholieren van het Einstein Lyceum, die gepland stond voor maandag 19 mei, niet mag uitzenden. Het gaat om de beelden die met de verborgen camera zijn opgenomen in en rond de school en de beelden waarbij de scholieren met de verborgen opnamen bij het sportveld werden geconfronteerd. De rechter oordeelde dat de persoonlijke levenssfeer van de leerlingen in dit specifieke kort geding zwaarder weegt dan het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid van RTL."
Lees verder:
Zie ook:
Uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland.
Inhoudsindicatie:
"Veroordeling wegens overtreding van artikel 139d Sr. Door een SIM-kaart in een heimelijk geplaatst track&trace-systeem te bevestigen is dit systeem zodanig ingericht dat door middel van een geautomatiseerd werk (een computer) via de meegeleverde software kan worden ingelogd en vervolgens kan worden beschikt over de gegevens die via gsm-masten worden overgedragen en is er sprake van aftappen als bedoeld in art. 139d Sr."
Lees verder:
Zie ook:
Een interview door Ronald Huissen (Platform Bescherming Burgerrechten).
Uit het interview:
"[De geïnterviewde huisarts] licht toe: 'Dit systeem eist dat ik de professionele samenvatting plus de drie tot vijf meest recente consulten openbaar zet voor andere zorgverleners. In de praktijk betekent dat dat als ik 's middags een intiem gesprek met een patiënt heb gehad, en hij diezelfde avond door zijn enkel gaat tijdens het volleyballen en bij de huisartsenpost terechtkomt, die huisarts daar ook dat intieme gesprek ziet. En dat heeft helemaal niets met die geblesseerde enkel te maken. Daarmee geef ik mijn beroepsgeheim bloot, want alles wat mij verteld wordt, moet bij mij blijven. Tenzij er een specifieke toestemming of noodzaak is om die gegevens door te spelen, wat vrijwel altijd gebeurt in overleg met de patiënt.'"
Lees verder: